I Boksøk finner du bøker som passer for deg.
Boksøk er en søketjeneste med bøker som på ulike måter er tilpasset alle som leser i motvind. Folk er forskjellige, det er mange ulike grunner til at en bok kan være vanskelig. Vi har derfor laget kategorier vi deler inn bøkene i.
Kategoriene er satt med utgangspunkt i lesernes ulike utfordringer. I Boksøk finner du bøker for barn, ungdom og voksne, både skjønnlitteratur, faktabøker og tegneserier.
Leser søker bok samarbeider med forfattere, forlag og tegneserieskapere. Hvert år er vi med på å utvikle 10-12 bøker. Vi bidrar både med rådgivning og pengestøtte. Disse bøkene finner du i Boksøk.
Boksøk inneholder også utgivelser av forfattere som i utgangspunktet ikke har tenkt at de skal skrive tilrettelagt, men som naturlig skriver slik at bøkene kan leses av alle, også de som synes lesing er vanskelig.
Leser søker bok jakter kontinuerlig på slike bøker i allmennmarkedet. Vi følger med på forlagenes utgivelser og vurderer mye av det som utgis, men ikke alt. Tjukke bøker styrer vi unna. Har den grafiske designeren gått bananas i virkemidler lar vi boka ligge. Det er mange snublesteiner, og få bøker slipper gjennom nåløyet.
I 2017 ble det utgitt over 10 000 bøker i Norge. Under 1 % av disse havnet i Boksøk. I 2019 var antall utgivelser noe lavere, men over 500 utgivelser ble grundig vurdert. Av disse igjen var det ca. 80 som ble registrert i Boksøk.
Bøker fra allmenmarkedet som ligger under Litt å lese-kategorien i Boksøk har mange fellestrekkk. Historiene forstyrres ikke av hopp i tid eller mellom flere parallelle fortellinger. Layout er luftig og ryddig. Kapitlene er korte, det er setningene også. De kan inneholde noen vanskelige ord, men de fleste er korte og lette. Språket er aktivt, og vi kommer fort inn i historiene.
Ikke alt ved alle disse bøkene tilfredsstiller våre krav. Høyremargene er ofte rette, vi vil at de skal være løse. Da er det lettere å finne neste linje i teksten. Fonten kan være i minste laget, kontrasten for dårlig, men det er så mye annet ved disse bøkene som er bra, mer enn nok til å gi en god leseropplevelse.
Den litterære kvaliteten er høy, og selv om mange av virkemidlene som gjør teksten lettere å lese er på plass, tar de ikke bort lagene i fortellingene, snarere tvert imot. De stimulerer leseren til å lage egne bilder og oppdage ting som ikke er direkte uttalt. Enkel tekst er ikke det samme som tekst uten dybde og nyanser. «Less is more» kan også gjelde for litteratur. Heldigvis.